Duurzaamheid dagen 30 oktober en 13 november

Op zaterdag 30 oktober en zaterdag 13 november zijn de inspiratie dagen duurzaamheid in de Hesselerhof van 13.00-17.00 uur.

Zaterdagmiddag 30 oktober zal de middag gaan over de energie transitie en 13 november over de groene leefomgeving.

Voor beide dagen hebben we sprekers uitgenodigd.

Aanmelden kan tot 15 oktober via de mail ( info@pboosterhesselen.nl) of via de ideeënbus van PB bij de Spar

De gastoevoer stagneert en de gasprijs stijgt:

Huishoudens zullen het hoofd moeten bieden aan steeds meer stijgende prijzen voor energie. Dit kunnen we doen door de verwarming lager te zetten en te bezuinigen op gerief. Maar, tot hoever willen we dat?

Welke alternatieven zijn er en welke keuze is voor u haalbaar en op den duur misschien wel het meest voordelige? Op 30 oktober hebben we een paar mensen uitgenodigd die een aantal mogelijke opties zullen presenteren. Ook zult u de gelegenheid krijgen zelf inbreng te leveren.

De eerste spreker zal vooral ingaan op de mogelijkheid die u in uw woning hebt. Hiervoor is het handig als u uw jaarrekening energie meeneemt.

Overstappen op duurzame energie, hoe gaat dat in zijn werk? Welke keuzes heb je? Waar moet je rekening mee houden? Waar wil je beginnen? Wat zijn verstandige stappen? Hoe zorg je dat je achteraf geen spijt krijgt van een keuze?

´Wonen zonder aardgas: de knop om’  onafhankelijk energieadviseur Anita Speelman van ZuinigWonen uit Aalden geeft je antwoord op bovenstaande vragen. Ze neemt je stap voor stap mee op de Routekaart naar energieneutraal wonen en je gaat voor jezelf bepalen hoe je toekomstige energierekening eruit zal komen te zien!

Een tweede spreker (van de gemeente) zal vooral ingaan op wijk en woonplaats gerichte mogelijkheden voor verwarming, koken en mobiliteit.

De derde spreker gaat het hebben over het thema de Regionale Energie Strategie, de RES-Drenthe.

  • Inleiding; Wat is RES en waarom doen we dit.
  • Wat is de Drentse Energie Tafel, RES 1.0 en de RES 2.0;
  • Resultaten (in het kort) van het de in het najaar 2020 gehouden inwoners onderzoek (enquête in Regionale en HAH bladen);
  • Hoe gaat de RES verder. Voorstel is een burgerforum op te zetten.

Voor uzelf de toekomstige energietransitie vorm geven is ingewikkeld en kan heel kostbaar zijn; samendoen kan veel uitzoekwerk en kosten besparen.

Deze dag bieden wij u gelegenheid een (verdere) aanzet te geven en mee te praten over de toekomstig te nemen stappen op energiegebied in uw huis, wijk of woonplaats. Ook begeleiding in het proces is mogelijk.

De groene leefomgeving:

Op 13 november is de middag van de groene leefomgeving.

Ook voor deze middag hebben we een aantal sprekers uitgenodigd die u meer kunnen vertellen over wat uzelf kunt doen aan biodiversiteit.

Een van de sprekers zal vertellen over een buurt initiatief in Oosterhesselen.

We hebben een biologische boer uit Oosterhesselen uitgenodigd die ons over zijn manier van boeren zal vertellen.

Er is een presentatie van de aanleg van het Zr. Mohrpark en de ideeën daarachter tot de resultaten van nu.

Verder zal natuurmonumenten ons uitleg geven wat er rondom de Klencke gebeurt m.b.t. verduurzaming.