Met een veilige fiets op straat

De fiets is het vervoermiddel voor veel kinderen. Ze gaan met de fiets naar school, naar familie, naar vriendjes of naar de sportclub. Kinderen trappen daarbij heel watĀ kilometertjes weg in het verkeer. In stad en dorp, maar ook daarbuiten op plattelandswegen.

Elke week komen er in Nederland kinderen na school niet thuis, omdat ze naar het ziekenhuis zijn gebracht. Elk jaar belanden enige duizenden kinderen in het ziekenhuis. Nog erger is dat elk jaar kinderen onder de 15 jaar overlijden aan de gevolgen van een ongeval.

Het fietsen op straat kent daarom een aantal risicofactoren. De staat van onderhoud van de fiets is er een van. En goede fietsverlichting is heel belangrijk. Een kwart van de ongelukken met de fiets gebeurt in het donker. 59 procent van de fietsers voert in het donker geen verlichting. En maar weinige fietsers repareren de verlichting wanneer deze niet werkt.

Vooral op plattelandswegen is dat de schrik van iedere bestuurder. Wie mopperde eens niet dat er weer een fietser zonder verlichting voor hem/haar opdoemde. Ook zullen er speciale verlichtingacties plaats vinden in de gemeente voor scholieren in de wat oudere leeftijd van o.a. van het voortgezet onderwijs.

Wanneer fietsverlichting niet in orde is, krijg je een boete.