Vreemde eend in de bijt

Tijdens de NL Doet dag zag een van de vrijwilligers een vreemde eend in de vijver. Een eend met een “kuifje”. Het gaat om een Mandarijn eend.

Het oorspronkelijke leefgebied van de Mandarijneend ligt in het oosten van China en het noorden van Noord-Korea. Ook in Japan komen ze voor. In Europa komt de Mandarijneend plaatselijk voor in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland leeft de Mandarijneend het liefste bij wateren met een bosrijk gebied of op dicht begroeide eilandjes. Het nest bevindt zich vaak in de buurt van meren en rivieren met een rijke oevervegetatie. Mandarijneenden maken hun nesten in oude bomen, omdat die bomen holtes hebben waarin de Mandarijneend zich nestelt. Als je Mandarijneenden houd dan kun je de eendenvijver het beste zo inrichten dat er een nest op paal of iets hoger van de grond bevind. Ze willen ook nog wel eens langs de rand van de vijver hun eieren uitbroeden. Mandarijneenden kunnen, vergeleken met andere eendensoorten, goed zien in het donker.

In de zomermaanden eet de Mandarijneend voornamelijk waterinsecten, die dan veel te vinden zijn. In de rest van het jaar eet de Mandarijneend voornamelijk plantaardig materiaal zoals zaden en noten, met af en toe een slak. Eenden die gehouden worden kunnen goed teren op watervogelkorrel. In het artikel voer voor watervogels lees je hier meer over.

BROEDSEIZOEN

De Mandarijneend broedt in Europa van april tot juni en heeft in deze periode één legsel. Een nest bevat tussen de 8 en de 12 eieren. De Mandarijneend broedt in (boom) holtes. De Mandarijneend broedt in paren en voedt ook samen de jongen op, dit paartje blijft vaak hun hele leven samen. Na een Broedduur van 28 tot 31 dagen komen de jongen uit. Gelijk na dag 1 verlaten de jongen het nest en komen ze er ook niet meer terug. De ouders verzorgen ze op het water en in het gras, en na 60 dagen kunnen ze vliegen en verlaten ze de ouders. De jongen zijn net zoals de moeder, grijsbruin van kleur.