Waarom de klok zes minuten achter loopt in Oosterhesselen.

 

Iedere ochtend gaat bij Jan Pier Cleveringa in Oosterhesselen de wekkerradio af om 7 uur. Juist op het moment dat het nieuws wordt voorgelezen. Alleen de laatste tijd gaat de klok steeds enkele minuten later af. De oorzaak? Een stroomconflict tussen twee landen in Zuidoost-Europa.

,,Ik begon al te twijfelen aan mijzelf’’, zegt Cleveringa tegen DvhN. ,,Want ik had het klokje al een keer opnieuw ingesteld, maar de dagen er na kregen we weer het einde van het nieuwsbulletin te horen. Ook de magnetronklok loopt zo’n vijf minuten achter.’’
Lees ook: Netbeheerder boos over achterlopen klokjes
Zes minuten vertraging
Er is niets mis met de wekkerradio of het magnetronklokje in Oosterhesselen, zegt Jeroen Brouwers van netbeheerder Tennet. Volgens hem ligt het ook niet aan de stroomvoorziening in Nederland. De oorzaak moet in Zuidoost-Europa worden gezocht.
En Nederland heeft daar wel last van. Want het Nederlandse hoogspanningsnet is verbonden met de netten van 23 andere Europese landen. De afspraak is dat die functioneren op een frequentie van 50 Hertz (in de Verenigde Staten is dat bijvoorbeeld 60 Hertz). ,,Dat is de hartslag van de stroomvoorziening. Die frequentie is alleen nu niet exact 50 Hertz, maar iets lager. Klokjes die op de freqentie van het hoogspanningsnet lopen,lopen nu zes minuten achter’’, aldus Brouwers.
Kloksnelheid
Europese hoogspanningsnetbeheerders sturen de stroom die uit het stopcontact komt met een kloksnelheid van 50 Hertz door de stroomkabels. Die ‘hartslag’ wordt gebruikt om de exacte tijd door te kunnen geven. Ieder land levert daarvoor een klein beetje stroom, maar dat loopt nu spaak.
Dit komt door een juridisch en politiek conflict tussen twee landen in Zuidoost-Europa. ,,Alle landen moeten leveren. Maar die twee landen doen dat op dit moment niet om politieke redenen. Dit speelt al sinds half januari.’’ Om welke twee landen het gaat, blijft onduidelijk.
Volgens de woordvoerder van Tennet hebben huishoudens in heel Nederland er last van. Er komen inderdaad meldingen van Delfzijl tot aan Maastricht binnen. Zo zou bijvoorbeeld de kloktoren in Usquert ook achterlopen.

De wekkerradio van Jan Pier Cleveringa die eigenlijk 8:50 moet aangeven. Eigen foto
Handmatig instellen
Het handmatig opnieuw instellen van de klokjes, helpt niet zegt Cleveringa uit Oosterhesselen. ,,De apparaten volgen die frequentie. Kijk, het is niet het einde van de wereld. Maar het gaat ongemerkt. Wij worden elke ochtend wakker met het radio 4-journaal. Dan zijn we weer even in de wereld. Het valt dan gewoon op als je geen nieuws hoort in de ochtend, zoals je gewend bent, maar reclame. We lopen achter.’’
Brouwers meldt wel dat de leveringszekerheid van stroom absoluut niet in gevaar komt. ,,Zes minuten vertraging is vooral hinderlijk.’’
Smartphone
De problemen gelden niet voor smartphones. De tijd die daarop staat wordt via software bijgehouden.